OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Osnivanje i rad nogometnog kluba "PROMINA" Oklaj

. Objavljeno u Sport

Godinama, znatno ranije, prije nego se pristupilo osnivanju nogometnog kluba „Promina“u Oklaju, odigravala su se natjecanja u nogometu po prominskim selima, a uz to su organizirani i nogometni susreti između sela za prvaka Promine. U to doba nije bilo posebnog interesa za druge sportove u Promini. Bilo je pojedinaca koji su se bavili atletikom (trčanjem), bacanjem kamena s ramena, zatim biciklizmom, konjičkim trkama u okviru prvosvibanjskih natjecanja. Javljao se interes za odbojku i stolni tenis. Nogomet je bio najpopularnija igra među Promincima. Ovdje ćemo spomenuti da je NK DOŠK iz Drniša gostovao u Oklaju 1957./58. i odigrao utakmicu protiv momčadi Promine (iako tada u Promini nije postojao službeno osnovan nogometni klub). Promina je pobijedila DOŠK s 1: 0, a pobjednički gol postigao je Vido Pokrajac iz Oklaja. Utakmica se igrala na šljunkastom igralištu koje se nalazilo preko puta današnje Žagre, na kojem je kasnije izgrađen objekt pekarnice, a u njemu se danas nalazi mjesna trgovina.

Tako je kroz dugo razdoblje među mnogim igračima i ljubiteljima nogometa tinjala želja da se u Promini osnuje nogometni klub koji će se natjecati u Šibenskoj nogometnoj ligi. Na području Promine postojao je dobar igrački kadar (među kojima je bilo pojedinaca koji su već igrali u nekim klubovima), ali je zato nedostajalo materijalnih sredstava i pravo nogometno igralište. Tek godine 1969. na inicijativu skupine entuzijasta i aktivnih igrača, uglavnom prosvjetara iz Osnovne škole u Oklaju, ali i drugih igrača i sportskih djelatnika i simpatizera među kojima ističemo najaktivnije, a to su: Ante Juric, Marko Aralica, Marko Šešo, Marko Bilandžija, Branko Jurenović, Josip Jakovljević i Marko Gambiroža, pokrenuta je akcija za osnivanje nogometnog kluba „Promina“. Inicijativu su podržali i aktivno se uključili u pripreme Petar Sarić, Paško Karaga, Božo Marić, Stevo Perica, Ante Budanko (Đović), Mate Zrile, Ante Džapo, Ivanko Bandalo, Ivela Marić, Ante Maletić, Šime Dujić (Brico), Pero Škovrlj i mnogi drugi. Učinjeni su određeni napori oko prikupljanja financijske potpore i traženja terena za izgradnju nogometnog igrališta.