OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

U Oklaju održano predstavljanje memoarske proze Ante Vladimira Bikića "Promina u sjećanju"

. Objavljeno u Novosti

"Svi karakteri opisani su u grčkim tragedijama, a običaji u prominskim anegdotama", kako je istaknuo autor prof. Ante Vladimir Bikić.

U dvorani KUU Promona održano je predstavljanje memoarske proze "Promina u sjećanju" prof. Ante Vladimira Bikića kojega je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Skradinu, a podršku je pružila Općina Promina, prepoznajući duboku povezanost tematike knjige s našim predivnim područjem.

Kroz zapisane uspomene svoga oca, autor nas vodi na putovanje kroz Prominu gotovo cijelim 20. stoljećem, naglašavajući posebno razdoblja Prvog i Drugog svjetskog rata te Domovinskog rata.

Razgovori prof. Ante Jurica, dr. sc. Marinka Šiška te samog autora, prof. Ante Vladimira Bikića, dodatno su obogatili razumijevanje bogate kulturne i povijesne baštine Promine.

Hvala svima koji su se odazvali i svojom prisutnošću uveličali ovaj poseban trenutak.

Posebno srdačna zahvala članovima KUU Promona koji su svojim izvedbama tradicijskih prominskih ojkavica dodali poseban pečat ovom događaju.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

. Objavljeno u Novosti

S poštovanjem i dubokom sućuti prisjećamo se žrtava Domovinskog rata, posebno onih u Vukovaru i Škabrnji. Ne zaboravimo nikad hrabre muškarce i žene koji su položili svoje živote za slobodu naše domovine.

U tišini pijeteta odajmo počast hrabrim braniteljima i nedužnim civilima koji su izgubili svoje živote braneći našu slobodu. Neka njihova hrabrost i žrtva uvijek budu svjetionik ponosa, podsjećajući nas na važnost jedinstva i ljubavi prema domovini.

Danas zajedno pijemo čašu sjećanja, dijelimo tugu i ponos što smo dio nacije koja je izgradila svoju budućnost na hrabrosti i požrtvovnosti svojih junaka. Neka njihova žrtva bude vječni podsjetnik na važnost mira, ljubavi i zajedništva.

Hvala svim braniteljima i obiteljima žrtava. Neka njihova hrabrost i žrtva žive vječno u našim srcima.

Eko knjižnice igračaka

. Objavljeno u Novosti

Ekološka udruga "Krka" Knin u partnerstvu s Gradom Kninom i Općinom Promina nastavlja s provedbom aktivnosti projekta "Eko knjižnice igračaka". Projektom doprinosimo buđenju svijesti i edukaciji djece i odraslih o važnosti zaštite okoliša, odgovornog gospodarenja otpadom i ponovnoj uporabi igračaka.

Tijekom rujna održane su ekološke radionice za djecu i izrađen promotivni letak koji možete preuzeti na klikom OVDJE. Trenutno smo u fazi izrade edukativne slikovnice i platnenih vrećica/ruksaka koje ćemo besplatno podijeliti djeci iz Knina i Promine.

Pozivamo građane, posebno s područja grada Knina i općine Promina da ne bacaju igračke te da iste donesu u ured udruge "Krka" Knin (Tvrtkova 3) ili u Društveni centar Promina (Lukar, Kod škole 38), svaki radni dan od 8 h do 16 h. Igračke će se u sklopu projekta sortirati, popravljati i stavljati na police eko knjižnica igračaka gdje ih djeca besplatno mogu iznajmiti.

32. obljetnica početka agresije na Prominu

. Objavljeno u Novosti

U subotu 16. rujna 2023. obilježava se 32. obljetnicu početka agresije na Prominu u Puljanima. Nažalost, tog dana poginuli su drniški policajac Šime Grabić i četvero nedužnih civila, uključujući jedno dijete.

Prvo granatiranje u Puljanima odnijelo je živote Mate Burnaća, Kate Pokrovac i Marije Verović, dok je 12-godišnja djevojčica Marija Pokrovac poginula tijekom granatiranja istoga dana u Oklaju, dok je prisustvovala sahrani na mjesnom groblju svetog Mihovila.

Obljetnica pogibije prvih prominskih žrtava u Domovinskom ratu započela je danas u 8:30 u Puljanima. Obitelj pokojnog Šime Grabića, izaslanstvo Općine Promina, predstavnici PP Drniš te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu pogibije. Molitvu za pokojnog Šimu Grabića predvodio je prominski župnik fra Marko Duran.

Održan pokop posmrtnih ostataka 17 žrtava Drugog svjetskog rata s područja Općine Promina i promocija knjige "Promina u razdoblju od 1900. do 1950" dr. Zdravka Dizdara povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

. Objavljeno u Novosti

23. 8. 2023. Općina Promina u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja prigodno je obilježila Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Tom prilikom u crkvi Gospe Čatrnjske u Lukaru održala se sprovodna sveta misa te pokop i posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka 17 osoba s područja Općine Promina ekshumiranih na području sela Mokro Polje, a koje su ubijene u razdoblju Drugoga svjetskog rata.

Sprovodne obrede i svetu misu predvodio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, u koncelebraciji s delegatom biskupa Šibenske biskupije mons. Tomislavom Rogićem, fra Josipom Gotovcem, dekanom Kninskog dekanata i gvardijanom Župe sv, Ante Knin, fra Ivanom Maletićem iz Samostana Božje Lurdske, te župnikom Župe sv. Mihovila Promina fra Markom Duranom.