
Trganje grožđa pri kraju - vinogradari zadovoljni

U najvinorodnijem kraju na našem području, u Promini, kao i drugdje u vinorodnim područjima, upravo završava sezonska berba grožđa. U Oklaju posjetili smo OPG Džapo, čija vina su godinama među najboljima u Šibensko kninskoj županiji. Na plantaži od 25 000 čokota, gdje se upravo privodi kraju berba maraštine preostalo je obrati još oko 10 posto nasada. U berbi grožđa zatekli smo i Ivicu Džapu koji zajedno s bratom Draženom nastavlja višegodišnju obiteljsku tradiciju vinogradarstva, a zadnjih petnaestak godina bave se i podrumarstvom.
Urod im je prosječan, na razini prošlogodišnjeg, međutim kvaliteta je daleko bolja. Zdravstveno stanje grožđa je odlično, kiseline su zadovoljavajuće, šećera je na početku berbe bilo i više od 20 gradi, a u prosjeku se kreće od 19 do 20 gradi, kazuje nam je Ivica Džapo.