OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Izašao zbornik "PROMINA - Slavlje spomena kao sjeme budućega"

. Objavljeno u Znanstveno-stručni simpozij "Promina - slavlje spomena kao sjeme budućega"

S velikim zadovoljstvom čast nam je obavijestiti Vas da je iz tiska izišao zbornik „Promina - slavlje spomena kao sjeme budućega“ koji je tiskan prigodom 330. obljetnice ponovnog osnivanja Župe Promina. Zbornik je nastao kao plod radova sa simpozija koji se trebao održati u Oklaju 25. i 26. rujna 2020. Simpozij zbog pandemije koronavirusa i tadašnjih epidemioloških mjera nije održan, ali se s prikupljanjem radova za zbornik nastavilo kako bi se na jednom mjestu sakupili i sačuvali vrijedni podaci o bogatstvu i posebnostima prominskog kraja te time doprinijelo oblikovanju bolje budućnosti Promine i Prominaca.

Cilj zbornika je znanstvenim pristupom rasvijetliti i istražiti teme nasljeđa ovog kraja, ali i raspraviti aktualne teme i perspektive razvoja prominskog kraja. Renomirani znanstvenici i stručnjaci u svojim su radovima prikazali rezultate istraživanja iz svih područja ljudskog djelovanja na ovom prostoru, od njegova povijesnog razvoja, kulture i vjere, preko prirodnih i okolišnih resursa pa do gospodarstva. Ideja organizatora bila je, između ostalog, okupiti sve znanstvenike podrijetlom iz Promine ili one čiji se znanstveno-istraživački rad naslanja na jedno od pet tematskih područja obrađenih u zborniku:

  • Promina kroz povijest
  • Vjerski aspekti Promine
  • Kulturološki aspekti Promine
  • Flora, fauna i prirodni okoliš Promine
  • Gospodarstvo Promine

Kroz svoje znanstvene radove autori su prikazali mogućnosti opstojnosti na ovom prostoru, ne samo u prošlosti, nego sa sigurnošću i u budućnosti, a radovi mogu poslužiti i kao temelj i smjernice za buduća istraživanja.

Predstavljanje zbornika „Promina - slavlje spomena kao sjeme budućega“ održat će se u Oklaju 10. lipnja 2022. u 10 sati te u Zagrebu u dvorani Vijenac (Kaptol 29) 14. lipnja 2022. u 19:30.

Radujemo se Vašem dolasku!