OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Poziv na radionicu rezidbe maslina i Susret s lokalnim stanovništvom u Puljanima u organizaciji NP „Krka“

. Objavljeno u Obavijesti

U NP „Krka“ naučite kako pravilno rezati maslinu i koje su blagodati pčelinjih proizvoda.

Ovog tjedna održat će se radionica rezidbe maslina u Brištanima i Susret s lokalnim stanovništvom u Puljanima.

Postoji izreka koja kaže: „Tko maslinu reže može pogriješiti. Najviše griješi onaj tko maslinu ne reže.“ Da bi maslinari s područja Krke što uspješnije odradili ovogodišnju rezidbu, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u srijedu, 22. ožujka 2023. u 14 sati organizira radionicu rezidbe maslina. Radionica će se održati u Brištanima, na srednjem toku Krke, kod kružnog toka prema otoku Visovcu. Vodit će je Jakša Rošin, s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Rezidba maslina zahtijeva znanje i umješnost maslinara. U prošlosti se u našim krajevima o maslini nije vodila velika briga. Prednost su imali žito i vinova loza pa stabla maslina nisu bila redovito ni rezana ni gnojena. Danas znamo da bez rezidbe nema ni pravih rezultata pa se učimo, uz pomoć stručnjaka, pravilima rada, tj. tehnici rezidbe.

U četvrtak, 23. ožujka 2023. u 16 sati u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“ u Puljanima održat će se 15. Susret s lokalnim stanovništvom. Tema Susreta je primjena pčelinjih proizvoda u zaštiti ljudskog i životinjskog zdravlja, a elaborirat će je Zlatko Tomljanović, voditelj Odjela savjetovanja za pčelarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, savjetodavnoj podružnici Zagreb. Osim pčelarima, predavanje je namijenjeno svima onima koji žele nešto više naučiti o blagodatima i važnosti toga zlatnog nektara. Danas se sve više govori o važnosti pčela i pčelinjih proizvoda za opstanak ekosustava, a samim tim i cijelog čovječanstva. Med, propolis, pčelinji vosak, pelud i matična mliječ ljekoviti su proizvodi koje nam daruju vrijedne pčele, a više o njihovoj primjeni saznat ćemo na zajedničkom susretu.

Susreti će se održavati tijekom cijele godine, a teme o kojima će na njima govoriti odnose se na ekološku poljoprivredu i proizvodnju. Susreti su namijenjeni lokalnom stanovništvu koje radi uz Krku i od nje živi. Između susreta održavat će se manje tematske radionice ili javne tribine, ovisno o interesu lokalne zajednice. Susreti se organiziraju u suradnji s nadležnim institucijama, međunarodnim udrugama, županijskim javnim ustanovama, lokalnim obrtnicima i dr. Prvi vidljivi rezultati tih susreta jesu otvorena i kontinuirana komunikacija, nova poznanstva, otvaranje poslovnih prilika i pokretanje novih projekata.

Veselimo se vašem dolasku!