OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

NAJAVA: Prominsko-miljevačka večer prijateljstva

. Objavljeno u Obavijesti

Miljevčani i Prominci, mladi i stari, svih generacija, mogu se ponositi činjenicom da su valjda jedinstven slučaj takvog dugotrajnog i ničim narušenog prijateljstva, međusobnog poštovanja i uvažavanja. Za proniknuti u korijene tog prominsko-miljevačkog prijateljstva, valjalo bi zaroniti u povijest, prisjetiti se zajedničkih sudbina, tegoba i slavlja ljudi sa našeg zajedničkog čarobnog trokuta omeđenog moćnom Prominom i ljepoticama Krkom i Čikolom.

Puno toga veže Miljevce i Prominu, jedanaest prominskih i sedam miljevačkih sela. Od onih najstarijih prijateljstava iskovanih u zajedničkim mukama gdje su se naši preci zajednički borili na mnogim europskim frontovima. Prominjani i Miljevčani bili su zajedno i u kopovima rudnika od Siverića preko Trbounja, Velušića do Širitovaca, poslije na gradilištima po Njemačkoj i u mnogim drugim europskim i prekomorskim državama. Dijelili smo zajedno i srednjoškolske klupe u Drnišu, odlazili skupa na studije u Zagreb, međusobno se ženili i udavali, sklapali kumstva i prijateljstva, dolazili na slavlja i na sprovode….

Vezali su nas i svećenici, Miljevci zauvijek pamte nezaboravnog fra Luiđa Jurenovića koji im je bio ne samo duhovni otac, nego ih je i liječio, a djecu podučavao čitati i pisati. I u novije vrijeme Miljevci i Promina „razmijenili“ su, bez pretjerivanja možemo reći, omiljene župnike, u Promini je bio fra Petar Pletikosa, a na Miljevcima fra Ivan Maletić. Posljednjih godina mnoge Miljevčanke i Miljevčani zbrinuti su u Domu u Oklaju, pa i to povezuje naša dva naselja.

I napokon, ono što Miljevce i Prominu najviše veže: Visovac i Gospa Visovačka, hodočašća i zavjeti Našoj Gospi, zajedničko štovanje Gospe lika kojoj su se utjecale generacije i generacije Prominaca i Miljevčana. Stoga smo se, na inicijativu fra Ivana Maletića, odlučili okupiti, upoznati, proljudikati i zabaviti i to u Zagrebu. Namjera je, pripreme su već poodmakle, u petak 17. veljače 2023. g., uoči prve korizmene nedjelje organizirati Prominsko-miljevačku večer prijateljstva u hotelu Westin. Čut će se tu i domaća pjesma naših KUD-ova, na sam spomen već su dolazak najavili mnogi uglednici iz javnog, kulturnog i sportskog života, od nekih „vatrenih“ do estradnih i televizijskih imena. Uz bogatu trpezu i probrana vina koja će odabrati najbolji poznavatelj vina kojeg hrvatska ima, naš Edi Maletić, sigurno će se tijekom susreta otvoriti i teme od zajedničkog interesa za podprominsko-miljevački kraj, od izgradnje „naše magistrale“ od Oklaja do Širitovaca do drugih tema koje nas zbližavaju i povezuju.

Ideja je da druženje ima i humanitarnu notu, da se prihodom od prodaje karata (po doista simboličnoj cijeni) pomogne najpotrebnijima. Broj mjesta bit će ograničen, stoga pozivamo sve da se na vrijeme predbilježe. Na društvenim mrežama kao i na stranicama organizatora, Miljevačkog sabora i Zavičajne udruge Promina, bit će objavljene adrese gdje se trebate prijaviti.

Pozovite svoje najbliže, rodbinu i prijatelje, neka dođu i vidi sve ono čime se ponosimo, naše ljudstvo i prijateljstvo, našu tradiciju i bogatstvo pjesme, hrane, pića, ideja i projekata….

Prominsko-miljevačka večer održat će se 17. veljače 2023. godine u 19 h u Zagrebu u Hotelu Westin.

Radujemo se Vašem dolasku!