OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Svi u Oklaj 24. lipnja na 4. "PROMINSKI BRONZIN"

. Objavljeno u Obavijesti

Sve je spremno za 4. "Prominski bronzin" na kojem će se ove godine u bronzinima variti bravetina s kupusom. Meso bravetina ne jede se tako često, a najviše se koristi u krajevima gdje je razvijeno ovčarstvo. Nekada svaka kuća u Promini imala je svoje ovce, a kako je toga danas sve manje i ovo jelo pomalo pada u zaborav. Ovo meso ima i karakterističan okus pa ga mnogi i ne vole, stoga rijetko se nađe na jelovniku.

Gastro manifestacijom "Prominski bronzin" upravo se želi od zaborava otrgnuti domaća jela koja su prehranila generacije Prominjana, te očuvati način kuhanja kako se radilo prije 60 ili 70 i više godina.

Općina Promina kao obično osigurala je osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru samih kuhara. Prema propozicijama natjecanja, žiri, kojeg čine poznati kuhari, ocjenjivati će: okus, saft i ukupni dojam jela, koje treba biti spravljeno po starinski.

A evo kako se po starinski varila BRAVETINA S VERZINOM:

Osnovni sastojci: bravetina, voda, crni kupus-verzin, kapula, bijeli luk, mast, sol, crvena paprika (umjesto crvene paprike može i konšerva)

Prilog: pura

Priprema: Ovčetina ili bravetina kuha se lagano cca 2 sata u komadu ili izrezana na krupnije komade. Po starinski meso bi se najprije kratko prokuhalo i ta bi se prva voda bacila, potom bi se dolila duga voda i kuhalo dok ne omekša. Začina nije bilo puno – tek sol i malo papra. Kad meso omekša, doda se malo masti, kapula, luk i crvena paprika pa krupnije narezani crni kupus - verzin. Onaj tko je imao dodao bi domaće konšerve. A tko želi okus ovčetine (bravetine) malo ublažiti dodao bi i komad suhog svinjskog mesa. Sve zajedno dalje se kuhalo dok se povrće skuha i da se sve sjedini u finu čorbastu smjesu. Kada je kuhano izdvoji se meso i razreže na manje komade ako nije razrezano prije kuhanja. Valja dodati da u novije doba domaćice su u ovo jelo dodavale zapršku.

Ovako pripremljena bravetina najčešće se posluživala uz botu domaće pure koja se dugo kuhala na laganoj vatri uz neprestano miješanje širokom kuhačom, tako da se donji dio mase sa dna uvijek prebacuje na vrh.

Jednostavno i fino jelo koje je bilo omiljeno osobito krajem ljeta kad bi krenula berba grožđa ili prvih dana jeseni, kad se proba mlado vino.

Kako će BRAVETINU S VERZINOM skuhati ekipe Prominjaca i tko su najbolji kuhari provjerite u ponedjeljak 24. lipnja 2019. godine u Oklaju na 4. Prominskom bronzinu.

Za vas koji ne volite okus ovoga jela u revijalnom dijelu manifestacije u ponudi biti će više raznovrsnih jela od lovačkog gulaša, toća s bižima, rižota s gljivama, hobotnice u šugu do energetskih pločica, fritula i privrta. Sva jela su besplatna.

Svečano otvaranje je u 18.30 sati, proglašenje pobjednika u 21.00 sati. Dok se jela budu kuhala možete razgledati sajam etno i eko proizvoda, pogledati nastupe KUD- ova te zabaviti se i zapjevati uz Trio Regula.

Od 22.00 slijedi koncert Tria Gušt a točno u ponoć veliki vatromet u čast Danu državnosti RH.