OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

XIX. Festival žudija – čuvara Kristova groba u Promini

. Objavljeno u Obavijesti

Na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja 2019. u Oklaju – Promini održat će se XIX. "Vodički festival žudija". Predviđena je Sveta Misa, snimanje Milenijske fotografije u čast Službenice Božje majke Klare Žižić (Prominke), smotra žudija, prikaz čuvanja i bježanja s groba uz zvučnu kulisu pučkih pjevača, te održavanje eko – etno sajma. Uz sliku i zvuk ove godine po prvi put na festivalu bit će zastupljena i mirisna komponenta.

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere, tradicije ali i kulturne i turističke promidžbe hrvatske pasionske baštine.

Svake godine se priključuju nove župe koje njeguju ovaj običaj te se ove godine na festivalu u Promini očekuje sudjelovanje preko tisuću sudionika.