OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Obilježeno 135 godina Općine Promina

. Objavljeno u Novosti

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i akademijom u oklajskom Domu kulture kojoj su uz vijećnike, sadašnje i bivše općinske čelnike, obitelji i prijatelje poginulih branitelja i civila, te brojne druge Prominjce nazočli i ugledni gosti okončano je trodnevno obilježavanje Dana općine i spomen dana na 67 prominskih žrtava iz Domovinskog rata. Među uzvanicima i gostima u Oklaju su bili i izaslanik ministra obrane i načelnika GS OSRH brigadir Dragiša Konsa, pomoćnik ministara zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić, izaslanik ministra unutarnjih poslova Ivica Kostanić, izaslanik Ministarstva branitelja Dragan Radeljak, šibensko kninski župan Goran Pauk sa svojim zamjenicima Darijom Puljić i Nikolom Blaževićem, general Rahim Ademi, kao i ratni zapovjednici koji su oslobađali prominski kraj, čelnici grada Knina, općina Ružić, Kistanje i Unešić, izaslanstvo Općine Neum iz BIH, kao i predstavnici, crkve, gospodarskih subjekata i institucija.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Golubica” u Mratovu i Oklaju. Nastavio se svečanom svetom misom u crkvi sv. Mihovila koju je služio prominski župnik fra Petar Pletikosa u koncelebraciji sa gvardijanom samostana Sv. Ante u Kninu fra Markom Duranom, nekadašnjim župnikom Promine. Nakon svete mise uslijedio je mimohod do spomen sobe prominskim žrtvama Domovinskog rata, gdje je župnik fra Petar Pletikosa izmolio odrješenje za njihove duše. Nakon svečanog polaganja vijenaca kod središnjeg križa započela je svečana sjednica općinskog vijeća. Otvarajući svečanu sjednicu predsjednica Općinskog vijeća, Davorka Bronić kazala je kako su sve akte i odluke donijeli na vrijeme u suradnji s načelnikom i njegovim timom, istaknuvši posebice socijalne mjere koje se financiraju iz općinskog proračuna.

 

– Potpore za novorođenu djecu povećane su za 50%, nastavljaju se potpore za školsku opremu učenika, potpore redovnim studentima, a od ove godine počele su se primjenjivati i potpore pri sklapanju braka. Općina sufinancira i prijevoz učenika, daje i jednokratne naknade, te pomaže kupnju građevinskog zemljišta mladim obiteljima koje žele ovdje živjeti, mjera koja se zbog rješavanja imovinsko-pravnih pitanja nažalost još nije počela primjenjivati, ali koja bi, uvažavajući sve teže socijalno stanje, nezaposlenost i visoke troškove života, trebala pomoći onima koje žele živjeti s nama. - kazala je Bronić.

- Moramo biti složniji, biti zajedno kako bi gradili ceste, infrastrukturu, očuvali zrak i prirodu, otvorili nova radna mjesta koja će zadržati našu djecu da ne traže kruh u tuđini, pomoći im da zasnuju obitelj i nastave živjeti na svojoj djedovini, kako ova ljepota i mir ne bi, rečeno rječnikom naših starih, postala „pustolovina“. Zbog svega ovog ne stidimo se tražiti pomoć boljih i uspješnijih, a posebno onih koji potječu s naših prostora i zato nas dobro razumiju. - poručila je predsjednica Davorka Bronić.

U prigodnom govoru na svečanoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Tihomir Budanko, osvrnuo se na to što je čelništvo općine radilo u proteklih godinu dana kako bi se pokrenuo gospodarski razvoj i unaprijedila infrastruktura, sve s ciljem zaustavljanja dugogodišnje demografske erozije.

 

- Za gospodarske zone Razvođe, Mrtaovo i Sukovnci zainteresirane su mnoge tvrtke poput Accione, Soltecha, Cntica, Hrvatske elektroprivrede, koje su pokrenule proceduru ishođenja dozvola za gradnju postrojenja. Nema prostorno-planskih kočnica jer su sve tri zone uredno ucrtane u prostorni plan. Intenzivno se radi i na projektiranju i izgradnji infrastrukture u poduzetničkoj zoni Promina. Urbanističkim planom površine u toj zoni su različite namjene, od industrijske, pretežno proizvodne, pa do poslovne, mješovite i stambene. Aktivnosti na tom planu mora pratiti sanacija napuštenih eksploatacijskih polja jer je to, ne samo zakonska obaveza, već i jedna od razvojnih pretpostavki Promine. Također i uvjet za njezin preporod kojega, uz ostalo, vidim u bogatim zalihama mineralnih sirovina i njihovoj eksploataciji. Na putu do tog cilja postoje formalne prepreke koje nisu nerješive. Za mnoge je dovoljna dobra volja i razumijevanje institucija, istaknuo je Budanko.

Osim korištenja prirodnih bogatstava, budućnost Promine je i u daljnjem razvoju ruralnog turizma, valorizaciji povijesnih i prirodnih znamenitost. Čak 20-ak četvornih kilometara površine općine je unutar Nacionalnog parka Krka s kojim Općina ima uspješno surađuje. Turizam se već događa Promini. Otvorena su seoska gospodarstva, izgrađeni bazeni u kraškim oazama, a općinske službe sa svoje strane kreiraju papirnatu infrastrukturu za formiranje turističke zone kapaciteta 500 kreveta od kojih bi najmanje 20 trebalo biti hotelski. Ministarstvu kulture, pak, upućena je dokumentacija kojom se kani ishoditi status zaštićenog spomenika kulture "Sklopa kuća Kula". Takvo je rješenje već dobio Rimski put Ljubotić-Matase, baš kao i "Sarkofag" u Razvođu. Očekuje se da se u spomeničku baštinu uvrsti i srednjovjekovna crkvica u Oklaju za što je postupak pokrenut. Uređuje se i tematska cesta "Kroz prominsko vinogorje do rijeke Krke" od Oklaja do Nečvena u dužini od 5,1 kilometar. Zadnju dionicu namjeravamo realizirati do kraja godine. Dio iste priče je i zaštita krajobraza, suhozida, poljskih puteva, bunja i kućera. Imamo 250 kilometara poljskih suhozidnih puteva, starohrvatske utvrde, arheološke lokalitete, prirodne znamenitosti planine Promine. Naši vinogradi, maslinici, polja smilja, podrumi, uljare, OPG-i su vrijednosti, koje trebamo iskoristiti u turističku promidžbu ovog kraja. - istaknuo je Tihomir Budanko.

Većina projekata, koji su u različitim fazama pripreme, trebala bi se realizirati putem natječaja resornih ministarstava ili fondova EU. Očekuje se tako da će Čuline dobiti vodu ove godine, a Podi, Bobodol i Popovići kroz iduću, dogovorena je i rekonstrukcija ostale vodovodne mreže, a također i izgradnja javne kanalizacijske mreže, kao i ulične i park rasvjete. Načelnik Budanko izdvojio je i projekt hodnice šuma Landekuša-dom Mratovo – Bibići, saniranje česme Lukar, lokve Osmanovac, bunar i lokve Matovac i Tri bunara. Rješava se i pravo upravljanja na ostalim lokalitetima. U pripremi je izgradnja novog vrtića. U postupku je sređivanje imovinsko-pravnih odnosa na izgradnji radno skladišnog prostora, odnosno inkubatora za poljoprivrednike "Stara škola" koji će imati podrum i tri etaže, završena je projektno-planska dokumentacija za kompletno uređenje središnjeg trga s tržnicom u Oklaju i dovršen projekt uređenja interijera Doma kulture. Najavio je uređenje i prenamjenu 11 starih škola s ovog područja. „Za onu u Mratovu dobili smo odluku o prihvatljivosti i bit će uređena u Dom kulture. Na natječaju mjere 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" dobili smo 3.488.00 kuna za izgradnju doma kulture Mratovo. U tijeku je postupak javne nabave. I ostale ćemo adaptirati za različite namjere, pa će u jednoj biti vatrogasni dom, u drugoj lovački dom, u trećoj hostel, muzej, centar za posjetitelje, paraglajding centar... Govoreći o uređenju lokalnih prometnica izdvojio je završenu dionicu ceste Džepine-Lukar-Agići-Ljubotić , dok za izgradnju ceste Čitluk-Mratovo-Bogatići potpisan je ugovor vrijedan 7.299.910 kuna. Iz Programa ruralnog razvoja Promina je dobila najviši mogući iznos - 178.750 kuna za izradu plana strateškog razvoja ruralnog turizma a na natječaju “Program održivog razvoja lokalne zajednice” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU odobreno joj je 250 tisuća kuna za modernizaciju nerazvrstane ceste u Bogatićima (Bagići – Dogani 2.dio). Za sanaciju opasnih mjesta i postavljanje prometne signalizacije u središtu Oklaja, Općina Promina povukla je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 331.625 od 473.750 kuna, koliko je koštala ukupna investicija.“ - izdvojio je u svom izlaganju načelnik Tihomir Budanko.

Šibensko-kninska županija je putem svog prostornog plana otvorila je mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije na području Općine Promina, a ovdje su planirani najveći prostori u Šibensko-kninskoj županiji u kojima će biti moguća proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i to energije sunca. Šibensko-kninska županija i Općina Promina imaju jako dobru suradnju, a županija će i ubuduće u skladu sa svojim mogućnostima podupirati gospodarski, turistički i društveni razvoj ovog područja - kazao je pozdravljajući skup župan Goran Pauk.

- Kao župan, uvijek ističem kako mi je ravnomjeran razvoj naše županije izuzetno važan i sa svojim suradnicima radim i nastavit ću raditi na njemu. Ovaj kraj ima ogroman turistički, poljoprivredni i gospodarski potencijal koji u suradnji s općinskim vodstvom namjeravamo iskoristiti na dobrobit stanovnika prominskog kraja. Svake godine Županija iz Programa potpora u poljoprivredi financira poljoprivrednike s područja Općine Promina koji su nakon rata među prvima krenuli u obnovu i podizanje nasada vinove loze pa sad na ovom području imamo i cijenjene vinare. Poljoprivrednici ovoga kraja su počeli sa značajnijim ulaganjima u podizanje nasada bajama, smilja, a u zadnje vrijeme zastupljeno je i ovčarstvo. - kazao je šibensko kninski župan Goran Pauk.

Potom su se prigodno Prominjcima obratili i Ante Nazor ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra, predsjednik Udruge 142. brigade HV Dragan Radeljak, načelnik PU šibensko kninske Ivica Kostanić ,te brigadir Dragiša Konsa zapovjednik Pomorske baze Split koji su svim žiteljima prominskog kraja čestitali Dan njihove Općine i zahvalili im što čuvaju uspomenu na žrtvu 67 stradalih njihovih sumještana u Domovinskom ratu. Na svećenoj akademiji u kulturno umjetničkom programu nastupili su klapa “Drniš“ i tenor Hrvoje Marić. Slavlje se potom nastavilo zajedničkim domjenkom na trgu u središtu Oklaja.

Promocija knjige "Promina kulturno – povijesna baština"

Trodnevna svečanost obilježavanja 135 obljetnice osnivanja Općine Promina započela je u subotu, 21.srpnja 2018. promocijom knjige „Promina kulturno-povijesna baština“ autora Ante Jurica. Profesor Juric šest godina radio je u osnovnoj školi u Oklaju odakle se preselio u Zagreb radeći također u prosvjeti. Zadnjih 20 godina aktivno piše i ovo mu je četvrta knjiga koja je tiskana u nakladi Općine Promina i Odbora za razvoj gospodarstva u Promini iz Zagreba. Knjiga „Promina kulturno-povijesna baština“ svojevrsni je turistički vodič namijenjen širem čitateljstvu ali i svima onima koji žele dublje zaroniti u prominsku prošlost bogatu povijesnim događajima važnim za povijest hrvatskog naroda od prapovijesnih vremena do danas, jer ovo je bilo uvijek važno geostrateško područje, područje bogato spomeničkom baštinom i prirodnim ljepotama, istaknuto je prilikom predstavljanja knjige.

Na promociji koja se održala u općinskoj vijećnici u Oklaju, osim autora A. Jurica o knjizi govorili su i općinski načelnik Tihomir Budanko te v.d. ravnatelja Gradskoj muzeja Drniš, prof. Davor Gaurina.

 

Ekipa "Ružića" pobjednik 3. Turnir branitelja Oklaj 2018.

U sklopu obilježavanja Dana općine Promina i spomendana na pale branitelje i civile iz prominskog kraja u Domovinskom od 19. srpnja 2018. do 22. srpnja igrao se 3. Braniteljski malonogometni turnir koji je okupio šest ekipa branitelja sa šireg prostora Šibensko-kninske županije. Finale natjecanja održano je u nedjelju na ŠC Žagra u Oklaju, gdje su se igrali i ostali susreti, u kojem je pobjedu odnijela ekipa „Ružić“ pobijedivši veterane Knina. Pobjednicima i drugoplasiranoj ekipi uručeni su pehari, a ostale ekipe dobile su i zahvalnice, koje je udijelio načelnik Tihomir Budanko.