OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Na 3. "Prominskom bronzinu" najbolju kurmu skuhala je ekipa "Ko-trlja"

. Objavljeno u Novosti

Više od tisuću Prominjaca i njihovih gostiju pratilo je u Oklaju gastro manifestaciju "Prominski bronzin" što ju je Općina Promina organizirala ove nedjelje, uoči 27. obljetnice utemeljenja hrvatske države. To je ujedno bila središnja proslava Dana državnosti u Šibensko-kninskoj županiji. Manifestacija je otvorena u 19 sati nakon što je natjecateljima i svim sudionicima blagoslov udijelio prominski župnik fra Petar Pletikosa.

Osam ekipa: Ognjištari, Jagodice bobice, Roko, Ko-trlja, Miljacka, Đovinice, Kapitanići i Vukela natjecalo se u kuhanju u bronzinu nad otvorenom vatrom kurme, tradicionalnog prominskog jelo od janjećih iznutrica. Jela je ocjenjivao tročlani stručni žiri kojeg su činili poznati ugostitelj Paško Bandalo Pajka - Prominjac (predsjednik žirija), Ante Petričević iz šibenskog restorana Gastro Italiano i Dragan Kostadinović predavač na kolegiju gastronomije i turizma visoke škole za menadžment Aspira Split (ujedno vlasnik splitske turističke agencije Shuttle orijentirane na gastro turizam).

Prema propozicijama natjecanja žiri je ocjenjivao: okus, saft i ukupni dojam jela, te atmosferu ekipe. Prema njihovoj ocjeni najbolju kurmu skuhala je ekipa Ko-trlja koju su činile: Katja Marić, Ana Knežević, Ivana Marin, Marijana Džapo i Ankica Gojčeta. Drugo mjesto pripalo je ekipi Vukela, a treće ekipi Roko. Za nagradu najboljim ekipa dodijeljeni su bronzini sa tronošcima.

Prigodno otvarajući manifestaciju načelnik Općine Promina Tihomir Budanko kazao je kako se na "Bronzinu" žele prezentirati tradicionalna prominska jela kako bi se recepture sačuvale od zaborava. "Domaći se natječu u kuhanju određenih jela, a gosti kuhaju revijalno. Ujedno se održava i 5. Smotra prominskih vina, manifestacija ima i izložbeno prodajni dio eko i etno proizvoda, te kulturno zabavni. Ovo je i prilika da se na jednom mjestu nađu Prominjci, ali ima tu i Drnišana, Šibenčana, Kninjana i ljudi iz drugih krajeva", kazao je načelnik Budanko poželjevši svima dobrodošlicu i dobru zabavu.

Ove godine natjecatelji su dobili zadaću u bronzinu skuhati kurmu (tripice). Kurma ili kurmica kako je neki zovu, janjeća su crijeva i dropčić. Recept je jednostavan ali i poseban zbog dodatka s kojima ih Prominjci kuhaju. Nekad na janjećem loju danas na ulju ili masti zažuti se najprije kapula, zatim dodaju tripice, koje su u pravilu skuhane prije pripreme (kako bi se uklonio jak miris), narezane na trakice ili kockice. Dakako prije toga janjeći dropčić trebalo je dobro očistiti, oprati ga, a crijeva prevrnuti. Na kapuli nakon što se zažuti kurma, dodaje se i pešt od malo nasjeckane slanine ili pancete, a potom crni kupus (verzin).To je osnovni recept za ovo tradicionalno jelo kojeg Prominjci kuhaju s više varijacija u pripremi. Osim što su se u kurmu dodavali začini za pojačavanje okusa, dodaju se i manistra (najčešće šubijoti), krumpir ili riža. Općina Promina kao obično osigurala je osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu bili su po odabiru samih kuhara. Najteže je bilo nabaviti janjeće tripice koje je gotovo nemoguće pronaći u slobodnoj prodaji. Jedan od razloga je i to što su zahtjevne za čistiti, pa je u Oklaj više od 30 kg tripica stiglo iz Knina. Tripice, odnosno kurmu, ili mrzite ili volite – no, na "Prominskom bronzinu" tražila se porcija više. Isto je bilo i s jelima koja su kuhali gosti. Udruga Slavonaca i Baranjaca "Hrast" i ove godine pripremila je dva kotlića čobanca od 15 kg mesa, Javna ustanova NP Krka 9 kg teletine pripremala je s bižima, a pripremili su i fritule, smokvenjake i antičko vino s medom. Ekološka udruga Krka iz Knina za rižot od gljiva utrošila je 5 kg lisičarki i golubača (hrastulja) koje su ubrali u okolici Knina, dok Blagica Pokrovac pekla je pecipalje. I ove godine u najvećem kotlu domaćini, prominjski lovci, van konkurencije spremali su lovački gulaš od veprovine i junetine. Sva jela dijeljena su besplatno posjetiteljima.

 

U sklopu "Prominskog bronzina" održana je i Peta smotra prominskih vina. Na ocjenjivanje stručnom žiriju enologa koje je predvodila poznata zadarska enologinja Marina Pavlović ponuđeno je svega 19 uzoraka vina. Najboljim vinarima proglašeni su Stipe Knežević, Ivica Džapo i Ivan Žulj kojima je uz diplome za nagradu pripao i vinogradarski pribor. Tako Stipe Knežević osvojio je prvo i treće mjesto u kategoriji crnih vina (merlot i cabarnet), a drugo mjesto Ivan Žulj za merlot. Najboljim bijelim vinom ocjenjena je mareština Ivice Džape, druga je mareština Ivana Žulja, a treća Stipe Kneževića.

 

Na trgu u središtu Oklaja organiziran je i sajam autohtonih proizvoda i suvenira koji je okupio 20-ak izlagača sa šireg prostora Šibensko kninske županije i susjedne Zadarske županije. Za najmlađe organizirana je radionica u izradi suska koju je vodio najpoznatiji drniški majstor suska Ivan Tomić Mlađo.

U kulturno umjetničkom programu uz domaćine KUU "Promina" nastupili su i gosti: KUD "Zvonimir" i "Napredak" iz Knina, KUU "Naši korijeni" iz Kljaka i KUU "Miljevci" iz Drinovaca, a u zabavnom Trio Regula i od 22 sata grupa Dalmatino.

Manifestaciju su posjetili i zamjenici šibensko-kninskog župana Darija Puljić i Nikola Blažević, kao i kninski i drniški gradonačelnici Marko Jelić i Josip Begonja.

Još jedan "Prominski bronzin" okončan je velikim vatrometom u čast Danu državnosti RH.