OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U Oklaju po 64. put održana "prominska olimpijada"

. Objavljeno u Novosti

Na tradicionalnim Prominskim igrama koje su se na Praznik rada u Oklaju održale po 64. put ni ove godine nije nedostajalo ni natjecatelja ni gledatelja. Kršni Prominjci borili su se za laskavu titulu najjačeg, najbržeg i najsnažnijeg za što ih Općina Promina, organizator Prominskih igara, nagradi i bogatim novčanim nagradama. Cilj je ove manifestacije otrgnuti od zaborava i prenijeti na mlađe generacije pomalo zabravljene discipline. Natjecalo se oko stotinu Prominjaca u dvanaest disciplina. Natjecanja je pratilo nekoliko tisuća žitelja ovoga kraja, Prominjci razasuti diljem Hrvatske i svijeta, te posjetitelja iz naše i susjednih županija.

Na oklajskom hipodromu prvi su kao i obično startali biciklisti na 800 metara gdje je pobjedu odnio Jakov Bronić, drugi je bio Marko Čavlina, a treći Franko Karlo. Najbrži juniori (do 14 godina) u krosu su tri Marka, a najbrži među njima bio je Marko Marin, slijedio je potom Marko Dujić pa Marko Matić. Senior Mate Anić Milić najbrži je u ovoj kategoriji, drugi je bio Luka Šego a treći Šimun Petar Zelić. Među veteranima (preko 50 godina) pobjedu je odnio Miroslav Barišić, Niko Zore bio je drugi a Ivan Radas treći.

Posebnu pozornost gledatelja kao u uvijek privukla je utrka magaraca u kojoj je, trčeći dva kruga oko hipodroma, još jednom slavio nepobjedivi Paško Perić Pajica. Drugi je bio Luka Bradarić, a treći Niko Zore.

Bez premca po atraktivnosti i ove godine bila je utrka konja, u kojoj je pobjedu je odnio jahač Luka Kanaet, na grlu Hop. Drugo mjesto pripalo je jahačici Diani Garifullina sa grlom Junona, a treće Tinu Peniću sa grlom Asta La Luce.

Bacivši najdalje kamen sa ramena Dalibor Džaja još jednom je potvrdio da je snagom najjači Prominjac. Iza njega slijedili su Tomislav Duvančić i Mate Anić Milić.

U šijanju pak najbolji su bili Paško i Zdravko Perić, drugi Dragan Čulina i Milan Džapo.

"Metal Sint" ima najbolju ekipu u malom nogometu, koja je u finalu pobijedila je ekipu "Promine". U balotama među muškim ekipama najbolja je bila ekipa "Cecan" koja je u finalu pobijedila "Trapave", dok među ženama najbolje su bile balotašice iz ekipe "Umri muški" koje su pobijedile "Trosku" Oklaj. U disciplini potezanja konopa ekipa Čitluka pobijedila je Lukar.

Organizator Općina Promina pobjednicima uz diplome udijelila je i novčane nagrade čiji ukupni fond iznosi više od 16.000 kuna.

Podsjetimo ova svojevrsna "prominska olimpijada" u Oklaju održana je prvi puta 1949. i zacijelo je jedna od najstarijih tradicijskih manifestacija na širem prostoru Dalmacije. Igre su jednom održane i tijekom Domovinskog rata u sklopu trogirskog hotelskog naselja "Medena" gdje je u prognanstvu bilo smješteno najviše Prominjaca. Svih ovih godina smisao je ostala ista – zabaviti se, ne zaboraviti na tradicionalna nadmetanja, te pokazati snagu i sportsko umijeće kršnih Prominjaca.

Nakon sportskog natjecanja svi natjecatelji i gledatelji mogli su se okrijepiti besplatnim grahom. Igre su završile proglašenjem pobjednika i koncertom "Šarmera" u Domu kulture.

Foto i video: Branka Bilandžija