OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vrijedna donacija prijatelja s Korzike našim vatrogascima

. Objavljeno u Novosti

Uoči blagdana Svih svetih, u utorak 31. listopada 2017. godine, načelniku Općine Promina Tihomiru Budanku uručena je vrijedna donacija vatrogasne opreme pristigla s Korzike. Akciju je s prijateljima prikupio francuski državljanin Jacques Nicolai, dragovoljac s Korzike, koji se borio na mnogim bojištima diljem Hrvatske. J. Nicolai kao pripadnik 113. šibenske brigade HV-a sudjelovao je u oslobodilačkoj akciji "Miljevci". Odlukom Općinskog vijeća Općine Promina u prigodi Dana općine 2015. godine za svoj nesebični doprinos u Domovinskom ratu proglašen je počasnim građaninom Općine Promina. 

Jacques Nicolai, u Hrvatsku je i prvi put došao kao humanitarac pa ju je ostao braniti u hrvatskim postrojbama. Odlučio se na prikupljanje vatrogasne opreme nakon što je vidio požare koji su ljetos harali diljem Dalmacije.

"Postoji nacionalni kongres vatrogasaca na kojem sam bio, vidio nadležne, profesionalce, i one koji prodaju opremu. S njima sam stupio u kontakt i obećali su donirati. Proces je trajao ukupno 60 dana", kaže Jacques Nicolai.

U sklopu akcije podrške za naše vatrogasce koji su ovo ljeto uspješno sudjelovali u akcijama gašenja velikih šumskih požara na Promini, Francuzi su prikupili 120 hlača, 80 jakni, 25 kožnih jakni, 22 para čizama, šest kaciga, te drugu potrebnu opremu. Osim vatrogasne odjeće i opreme, prikupljeno je i 2900 eura. Donacija je namijenjena prominskim i drniškim vatrogascima.

Sve je dobrodošlo DVD-u Promina, kazao je prilikom primopredaje u Oklaju, zapovjednik Antonio Škovrlj, jer je u požarima puno opreme uništeno i propalo, izgubljeno. Pogotovo nedostaje osnovna zaštitna oprema, istaknuli su zapovjednik Škovrlj i predsjednik DVD Promina Drago Kardov.

Zahvaljujući na vrijednoj donaciji načelnik Općina Promina, Tihomir Budanko, kazao je kako iz svojih skromnih proračunskih sredstva teško mogu pokriti sve potrebe vatrogasaca za opremom. Kao suborci u 113. brigadi bili su zajedno u Domovinskom ratu, a danas u miru kao donator Nikolai i domaćin, načelnik Budanko.

"Sredstva koja je prikupio za nas su vrlo vrijedna sredstva, tako da je još jednom nakon Domovinskog rata pokazao kako je njegovo srce veliko", rekao je načelnik Budanko.

Jacques Nicolai, humanitarac, Francuz dragovoljac u Domovinskom ratu i počasni građanin Općine Promine, siguran je kako će uskoro na području Promine kupiti kućicu te život nastaviti u zemlji za koju je bio spreman i poginuti. Novu donaciju Općini Promini najavljuje početkom naredne godine.

J. Nicolai zajedno s čelništvom Općine Promina povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana položio je vijence i zapalio svijeće kod središnjeg spomen križa palim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata u središtu Oklaja.

Slike su preuzete sa Radio Knin-a.