OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Svečano obilježena 133. obljetnica Općine Promina

. Objavljeno u Novosti

U Oklaju je svečano obilježena 133. Obljetnica Općine Promina i spomendan na pale branitelje i civile prominskog kraja u Domovinskom ratu. Višednevno obilježavanje Dana Općine Promina sastojalo se od sportskih i kulturnih događaja. Tako se ove godine odigrao 1. Braniteljski malonogometni turnir, koji je okupio branitelje, osim iz Promine, i iz Knina, Šibenika, Miljevaca, Zagore i Ružića. Turnir je osvojila malonogometna ekipa HNK Veteran iz Šibenika, svladavši u finalu ekipu Miljevci. Osim branitelja koji su se nadigravali u malom nogometu, djeca su se natjecala na Košarkaškom turniru, kojega je povodom obilježavanja 133. Obljetnice Općina Promina organizirao KK Došk iz Drniša. Oba sportska događaja odigrala su se na polivalentnom igralištu Žagra u Oklaju. Osim sportskih, ovogodišnje obilježavanje  Dana Općine Promina bilo je bogatije i za jedan kulturni događaj, koji se odnosi na predstavljanje knjige Manje-više isti ljudi, autora Josipa Budiše.

Središnja svečanost obilježavanja 133. obljetnice Općine Promina i obilježavanje spomendana na pale branitelje i civile prominskog kraja u Domovinskom ratu odvila se 23. srpnja, 2016. Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Golubica ispred župne crkve sv. Mihovila, nakon čega je uslijedila svečana sveta misa. Nakon mise održao se mimohod od župne crkve do spomen-sobe žrtvama Domovinskog rata, smještene u zgradi Općine Promina. U spomen-sobi, koja čuva uspomenu na 68 prominskih žrtava u Domovinskom ratu, uslijedio je glazbeni program i odrješenje za duše poginulih. U glazbenom dijelu nastupila je sopranistica Jelena Čilaš uz klavirsku pratnju orguljaša Mirka Jankova, a odrješenje za duše poginulih predvodio je  prominski župnik fra Petar Pletikosa.

Uz prisutnost brojnih Prominaca i njihovih gostiju, kod središnjeg križa u centru Oklaja položeni su vijenci i zapaljene su svijeće za poginule prominske branitelje u Domovinskom ratu. Vojnim špalirom prošli su brojni izaslanici i predstavnici sa vijencima i svijećama, od predstavnika obitelji žrtava i braniteljskih udruga do izaslanika županijskih i državnih institucija. U ime Općine Promina počast žrtvama Domovinskog rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odali su Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina, Žarko Duvančić, zamjenik načelnika i Danijel Džapo, predsjednik Općinskog vijeća Općine Promina. 

Uslijedila je svečana sjednica Općine Promina kojoj su prisustvovali brojni uzvanici među kojima su bili predstavnici gradova od Drniša do Neuma, županijski izaslanici, te predstavnici i izaslanstva Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja. Prisutne na svečanoj sjednici pozdravio je Danijel Džapo, predsjednik Općinskog vijeća Općine Promina, a Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina dotaknuo se izvršenih i planiranih aktivnosti iz raznih područja života prominske zajednice a koji imaju za cilj unaprijediti kvalitetu života ljudi u Općini Promina. Isto tako, prisutnima je prikazan kratki pregled rada Općine Promina u posljednjih godinu dana, te predstavljeni planovi rada u nastavku 2016. godine. Od uzvanika, prisutnima su se obratili Nediljko Dujić, izaslanik župana i predsjednik županijske skupštine Šibensko-kninske županije, Josipa Rimac, saborska zastupnica i doc.dr.sc Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalo-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.  

U kulturno-umjetničkom dijelu svečane sjednice Općine Promina nastupili su sopranistica Jelena Čilaš uz pratnju Mirka Jankova i tenor Hrvoje Marić.