OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Održan pokop posmrtnih ostataka 17 žrtava Drugog svjetskog rata s područja Općine Promina i promocija knjige "Promina u razdoblju od 1900. do 1950" dr. Zdravka Dizdara povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

. Objavljeno u Novosti

23. 8. 2023. Općina Promina u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja prigodno je obilježila Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Tom prilikom u crkvi Gospe Čatrnjske u Lukaru održala se sprovodna sveta misa te pokop i posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka 17 osoba s područja Općine Promina ekshumiranih na području sela Mokro Polje, a koje su ubijene u razdoblju Drugoga svjetskog rata.

Sprovodne obrede i svetu misu predvodio je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, u koncelebraciji s delegatom biskupa Šibenske biskupije mons. Tomislavom Rogićem, fra Josipom Gotovcem, dekanom Kninskog dekanata i gvardijanom Župe sv, Ante Knin, fra Ivanom Maletićem iz Samostana Božje Lurdske, te župnikom Župe sv. Mihovila Promina fra Markom Duranom.

Svetu misu i sprovodne obrede glazbeno je animirao Gradski pjevački zbor "NEUMA", Drniš, pod ravnanjem gđe Jelena Prpa Vuletić, a dostojanstvenoj sahrani svojim sudjelovanjem doprinijeli su pripadnici Udruga 142. brigade HV - Drniš i prominski branitelji.

Nakon pokopa posmrtnih ostataka prigodne govore održali su gosp Ivica Validžić, u ime predstavnika obitelji ubijenih civila, načelnik Općine Promina gosp. Tihomir Budanko, dr. Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale gđa Ivona Paltrinieri, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda.

U 12 sati u Domu kulture u Oklaju predstavljena je knjiga dr. Zdravka Dizdara "Promina u razdoblju od 1900. do 1950. godine" koja je pobudila veliku pozornost javnosti. Uz autora knjigu su predstavili fra Ivan Maletić i dr. sc. Ana Azinović Bebek, a za glazbeni dio bio je zadužen Trio Canticum.

Cjelokupni program, organiziran s ciljem očuvanja spomena na ubijene u Drugome svjetskom ratu, moderirala je gđa Barbara Ravlić.