OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

31. obljetnica početka agresije na Prominu

. Objavljeno u Novosti

16. rujna 1991. godine na području Promine u Puljanima pale su prve žrtve rata. Poginuo je drniški policajac Šime Grabić te četvero nedužnih civila, među kojima i jedno dijete. U prvom granatiranju u Puljanima stradali su Mate Burnać, Kata Pokrovac i Marija Verović, dok je 12-godišnja djevojčica Marija Pokrovac poginula za vrijeme granatiranja istog dana u Oklaju prilikom obreda sahrane na mjesnom groblju svetog Mihovila.

Obljetnica pogibije prvih žrtava i pada Promine u Domovinskom ratu započela je 16. rujna u 8:30 u Puljanima. Obitelj pok. Šime Grabića i izaslanstvo Općine Promina te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu pogibije, a molitvu za pok. Šimu Grabića predvodio je prominski župnik fra Marko Duran.

Obilježavanje se nastavilo kod središnjeg križa na trgu u Oklaju paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca i molitvom za četvero civila, ali i ostale prominske žrtve, branitelje i civile u Domovinskom ratu, njih ukupno 72. Općinsko izaslanstvo predvođeno načelnikom g. Tihomirom Budankom i predsjednicom Općinskog vijeća gđom Davorkom Bronić položilo je vijence i zapalilo svijeće zajedno s članovima obitelji poginulih, predstavnicima hrvatskih branitelja s područja Općine Promina, predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskog rata te osnovnoškolcima Područne škole Antuna Mihanovića u Oklaju predvođenima njihovim nastavnicima.

U prostoru Doma kulture u Oklaju učenici su potom imali priliku poslušati predavanje Ivana Galića, profesora povijesti i geografije u Područnoj školi Antuna Mihanovića Petropoljskog u Oklaju, o povijesnim i političkim prilikama toga vremena.