OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preminula dr.sc. Ankica Čilaš Šimpraga

. Objavljeno u Novosti

6. veljače 2020. godine nakon duge i teške bolesti preminula je dr. Ankica Čilaš Šimpraga, voditeljica Odjela za onomastiku i etimologiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i naša Prominka.

Ankica Čilaš Šimpraga rođena je 1970. godine. U Zagrebu je pohađala osnovnu i srednju školu (Obrazovni centar za jezike), a na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studirala je Južnoslavenske jezike i književnosti gdje je diplomirala godine 1996. obranivši rad Imenice u Spovidi općenoj. Za vrijeme studija radila je na snimanju zvučnih knjiga u Savezu slijepih i slabovidnih Hrvatske, a od siječnja 1993. godine bila je zaposlena kao lektorica hrvatskog jezika na Hrvatskoj radioteleviziji. U Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje počela je raditi 1. rujna 1997. godine na temi Hrvatski jezični atlas, a u okviru projekta Hrvatski jezik i njegova povijest. Magistrirala je 27. svibnja 2002. godine radom Fonologija ikavskih štokavskih govora između rijeka Krke i Neretve, a doktorirala 16. veljače 2006. godine radom Antroponimija i toponimija Promine.

Uz navedenu temu doktorskog rada stanovnicima Promine posebno su zanimljivi i značajni njezini objavljeni znanstveni radovi:

  • 2011. Muška osobna imena u Promini, Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje 37/2, 333–364.
  • 2011. Osobni nadimci u seoskoj sredini na primjeru Promine, Folia onomastica Croatica 20, 21–48.

Svojim znanstvenim radom dala je nemjerljiv doprinos razvoju hrvatske onomastike, dijalektologije i standardologije, a njezina djela ostat će trajna vrijednost hrvatskog jezika i jezikoslovlja.

Vrijednosti njezina znanstvenog i stručnog rada bile su naširoko prihvaćene u jezikoslovnoj struci, a najjasnija potvrda tome prošlogodišnja je nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena, kojemu je urednica i suautorica.

Obitelji i prijateljima iskazujemo iskrenu sućut.

Počivala u miru Božjem!