OPĆINA PROMINA, Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj, tel: (022) 881 018, fax: (022) 310 392, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Digitalna pristupačnost

Gospodarski forum u Oklaju okupio više od 50 sudionika

. Objavljeno u Novosti

Nakon 30 godina prominski kraj ponovo ima jasnu viziju gospodarskog razvoja, potvrdio je današnji forum o gospodarskom razvoju u organizaciji Općine Promina.

"Veliki potencijal mineralnih sirovina, očuvani okoliš, NP Krka, velike zalihe pitke vode, tradicijska proizvodnja i prerada hrane i vina - naši su aduti dugoročnog razvoja", kazao je otvarajući skup načelnik Tihomir Budanko. Loše strane su depopulacija, nepovoljna dobna i kvalifikacijska struktura, nesređeno imovinsko pravno i katastarsko stanje, istaknuo je Budanko naglašavajući da im je cilj "sveobuhvatnim nizom mjera potaknuti cjelovit razvoj i prosperitet, primarno u proizvodnji, poljoprivredi, turizmu, očuvanju kulturne baštine i uređenju okoliša."

U tom pravcu se razvijala i rasprava na forumu koji je okupio više od 50 sudionika, među njima 15 investitora koji su voljni ulagati u prominski kraj. Skupu su nazočili i Goran Pauk šibensko kninski župan, Drago Matić ravnatelj županijske Razvojne agencije, te ugledni stručnjaci dr. Slavko Kulić, prof. Marko Džapo, Jakov Cota, Ivan Bračić i drugi.

U gospodarenju mineralnim sirovinama najveći su razvojni potencijali, potvrdila su i istraživanja Hrvatskog geološkog instituta. Prostor ove općine raspolože sa zalihama od dva milijuna tona boksita na 32 nalazišta, ali i poljima jalovišta, karbonatne sirovine, te građevinskog kamena. To su prepoznali i investitori. Tvrtka Kvada u pogon za preradu kamena želi uložiti 6 milijuna eura, zaposliti 30- 50 radnika, konkretno zanimanje pokazuje i drniški GIRK Kalun. Najizglednija za realizaciju je sirana "Vlajna" koja bi se gradila u gospodarskoj zoni u Oklaju. Investicija vrijedna 3,5 milijuna eura kapaciteta 10 000 litra mlijeka dnevno zapošljavala bi 20-ak radnika, te oko 100 kooperanata. Predstavnici tvrtki Solar tim, Episolar i Solitek iznijeli su svoje planove gradnje solarnih parkova, zapošljavanje oko 100 ljudi te 300.000 eura godišnje u općinsku blagajnu od koncesije. Daljnja ulaganja osim projekta Centar Puljani najavio je i NP Krka s kojim je Općina Promina potpisala ugovor o sufinanciranju njihovih prioritetnih projekata svake godine sa 300.000 kuna . Ove godine uložit će se u modernizaciju ceste Oklaj-Nečven. Turistički razvoj oslanja se upravo na blizinu Krke i zaštitu kulturne baštine. U pripremi je i projekt zaštite sklopa Čorićevih kuća Kula u suradnji sa drniškim Gradskim muzejom.

Općina je prostorno planskim izmjenama otvorila vrata investitorima a najveća kočnica svim razvojnim projektima ostaju imovinsko- pravni problemi. Ako se ne ubrza sa realizacijom projekata, dogodit će se da u Promini će biti radnih mjesta, a neće biti radne snage, jer je Prominjaca sve manje. Po zadnjem popisu 1136 stanovnika. Ove godine nijedno krštenje, a 14 sprovoda, upozoreno je na ovom skupu.

Izvor: Radio Drniš